新闻资讯-行业动态NEWS

荷兰Zaans医疗中心 / Mecanoo Architecten

2017-08-21 |

Zaans医疗中心是荷兰第一家精益医疗机构。这家机构位于一栋高效紧凑的建筑中,这里有专业的医疗设施和全定制化的治疗方法。建筑,城市,景观和室内设计共同表现在项目中。清晰的路线规,充足的自然光线,和适当的室内环境干预,让建筑摆脱医疗机构的束缚,展现出怡人宜居的生活氛围。
 
Zaans Medical Centre is the first lean hospital in the Netherlands. It is an efficient and compact building in which professional healthcare and a personal approach strengthen each other. Architecture, urbanism, landscape and interior are brought together in a coherent design. Clear routing, an abundance of daylight, and positive distractions contribute to an environment that does not feel like a hospital,but as a place that promotes wellbeing.
 
▼医疗机构鸟瞰图the bird view

面向未来的设计 Lean and future-proof
 
项目的精益设计包括五个医疗部门的分配:重症监护,普通护理,门诊,临床,诊疗。两层门诊,两层临床,和位于这两部分中间层面的灵活理疗设施,以最佳的组织形式服务于医院。各医疗部门以防止浪费为设计原则。门诊及护理部门高标准一体化,随时适应各种形式的变化。因此,Zaans医疗中心成为灵活,和面向未来的医疗机构。
 
The smart lean design identifies five care processes: acute, elective, outpatient, clinic, and diagnostics.The clear stacking of two floors of outpatient clinics, two floors of clinical departments and a flexible facility layer between them, optimally serves these primary care processes. All departments are designed to prevent any form of waste. Whenever possible, the outpatient clinics and nursing departments are standardised, allowing for exchangeability and adaptability. The Zaans Medical Centre is therefore flexible and future-proof.
 
▼正立面front view

▼主入口the entrance

室内有效干预 Positive distractions
 
病人的体验感是医疗机构设计的决定因素。积极有效的干预设计能减少医疗问诊压力,同时能促进病人康复。宽敞的多层大厅给人温馨舒适的公共环境体验。半圆形的开口及天光,木材的使用,明亮的色彩,噪音控制和无障碍可视性让室内环境更加怡人。室内走廊连通所有医护病房,且沿途设置有遮蔽的等候椅。走廊的两端尽头设有景观花园。墙壁的手绘装饰,玻璃墙壁,以及电梯都呼应了Zaan地区的工业历史背景。特制的旋转滑梯让儿童在其中充满趣味。

The patient experience played a crucial role in the design process. Positive distractions can reduce the stress of a hospital visit and advance recovery. The spacious multi-storey lobby has the feel of a welcoming public building. Semi-circular voids andskylights, the use of wood, bright colours, good acoustics and unobstructed views of the surroundings provide a pleasant atmosphere. All hospital wards can be accessed from an internal street with many sheltered waiting areas. At either end of the street is a landscaped courtyard. Hand-drawn illustrations on walls, glazed partitions, and lifts refer to the industrial heritage of the Zaan region. A special spiral slide offers children an adventurous way to travel between levels.

 
▼明亮的自然采光,the skylights

▼宽敞的多功能大厅,the muti-storey lobby


▼无障碍可视空间 unobstructed views of the surroundings

▼特制的旋转滑梯让儿童在其中充满趣味a special spiral slide offers children an adventurous way to travel between levels

▼明亮的室内色彩,the bright colors


▼室内多用木质材料the use of wood


▼循走廊步入各个诊疗室along the inner street enter the hospital walls

▼墙壁手绘呼应了Zaan地区的工业背景hand-drawn illustrations on walls refer to the industrial heritage of the Zaan region



健康理疗区 Health district
 
林荫大道与Zaans医疗护理中心相邻,林荫大道的另一边,一座重修的医院,一座药房,眼科诊所,一些商铺,一间超市和一座停车场沿途而设,形成一个多功能小镇。医疗机构与其配套设施及各种服务功能相结合的方式让这里形成一处健康理疗区,不断的为Zaandam及这个地区提供着健康医疗服务。Zaans医疗中心由该中心及Vitaal ZorgVast联合开发,BAM建造,符合时间及造价预算。SILO机构进行装饰及环境设计。项目由BREEAM评级为最优。

Adjacent to the Zaans Medical Centre lies a health boulevard with a rehabilitation hotel, a pharmacy, eye clinic, various shops, a supermarket and a parking garage, designed to function as a small town. The smart combination of the medical centre and relarelated healthcare services results in a health district for Zaandam and the region. The hospital was developed by the Zaans Medical Centre and Vitaal ZorgVast, and constructed by BAM, within time and budget. SILO Agency designed the illustrations and environmental graphics. The building is BREEAM Very Good certified.


Programme: 38,500 m2 hospital with acute centre (8 operating rooms), intensive care unit, cardiac care unit, outpatient clinics, theme centres according to the shop-in-shop principle (such as pain centre, exercise centre, Esperanz, cardiovascular centre),diagnostic centre, day care centre, hospitals (137 beds) with separate mother-child centre, laboratory, pharmacy, public functions, offices and meeting centre for the ZMC Academy and the parking garage for 700 vehicles.

Client: Zaans Medisch Centrum, Zaandam; Vitaal ZorgVast, Bunnik
Design: 2012-2014
Realisation: 2014-2016
Structural engineer: BAM Advies & Engineering, Bunnik
Mechanical engineer: Ingenieursbureau Linssen b.v., Amsterdam
Building physics consultant: DGMR Raadgevende Ingenieurs B.V., Arnhem


——转自谷德设计网《荷兰Zaans医疗中心 / Mecanoo Architecten》
设计公司:Mecanoo Architecten